Diversifierad
Eftersom det enbart är de som det gått bra för som redovisar resultat offentligt är det lätt att tro att du gör något fel eller att det på något sätt är enkelt. Detta kallas för överlevnadsbias ("survivorship bias") och snedvrider vår bild av verkligheten då det ger upphov till en felaktig känsla för hur många som lyckas. När året kommer till sitt slut är det oftast olika personer eller aktörer varje år som redovisar dessa fantastiska resultat och härleder det till deras egen talang. I själva verket behövs det en mycket lång tidsperiod för att överhuvudtaget kunna säga med någorlunda säkerhet att det inte enbart var slumpen.

Bolag
Den mest uppenbara risken är bolagsrisken. Ett enskilt bolag kan av ett otaligt antal parametrar drabbas av negativa händelser som påverkar bolagets verksamhet på ett eller annat sätt. För att hantera detta investerar vi i en bred portfölj av internationella bolag. Vi har med hjälp av historisk data simulerat tusentals av slumpmässigt valda portföljer och kan enkelt vissa vikten av en bred och väldiversifierad portfölj. Det blir extra tydligt när det kommer till spannet mellan bästa och sämsta portfölj bland de simulerade portföljerna. Med en bred portfölj krymper spannet där den sämsta portföljen med ca 50 bolag presterade nästan 10% årlig avkastning medans i scenariet med färre bolag förekom det tillochmed minusresultat bland simuleringarna.

Bransch
Det räcker inte med att investera i olika bolag. En brasnch t.ex. kan vara föremål för reglering vilket då kommer potentiellt kan påverka samtliga bolag inom branschen negativt. Därför sprider vi våra portföljbolag bland olika branscher för att diversifiera bort branschspecifika risker. Definitionen på branscher varierar och det är värt att lyfta att det i perioder förekommer övergående korrelation mellan tillsynes olika branscher vilket kan medföra oväntade risker. Ett exempel från vår närtid var under COVID-åren när marknaden var som mest galen, kunde bolag inom olika branscher ha en mycket hög korrelation för de handlades av samma grupp småsparare påeldade från olika forum.

Land
En annan dimension av diversifiering är den av valutor och marknader. Ett specifikt land kan när som helst drabbas av ett politiskt skifte som eventuellt kan påverka både specifika bolag såväl hela branscher negativt. Därför är det viktigt att inte enbart handla på en marknad utan att sprida riskerna. Samma sak gäller med valutor som även där kan under perioder antingen överprestera eller underprestera och på så sätt påverka bolagen. Här är det vanligt förekommande med prognoser om vart valutorna skall framöver men sådant ser vi som oanvändbart då det i praktiken bara är gissningar. Här handlar det snarare om att anta att saker kan och kommer att hända som påverkar bolagen som vi på inget sätt inte kan förutsee varför vi väljer att sprida riskerna på olika marknader och valutor.

Tid
Sist men inte minst har vi tidsaspekten. Det är en av de viktigaste diversifieringsfaktorerna. Du kan ha hittat ett alldelles förträffligt bolag men har du otur och kommer in fel så kan avkastningen trots det bli medioker. Även om du gjort din läxa rörande potential och värdering. Detta då så många faktorer kan utlösa både upp- och nedgångar i en aktie. Detta gäller alltså både köp- och säljtillfällen. Genom att sprida köpen och snitta in oss eller snitta ut oss kan vi på så sätt diversifiera bort risken för både värdering, fördomar och otur.